Dit is de nieuwe maatregel rond betalingsuitstel van je woonkrediet.

We kunnen wel stellen dat de economische situatie in ons land (maar ook zeker in de rest van Europa) betere tijden heeft gekend. De toenemende energieprijzen, als gevolg van o.a. de politieke situatie in Europa, worden gevoeld in de facturen en baren velen mensen zorgen met de winter in het vooruitzicht en een gaskraan die steeds harder wordt dichtgedraaid. Het resultaat: vele Belgische gezinnen ervaren een sterke druk op hun financiële situatie en welzijn.
Dit alles is Febelfin niet ontgaan, dat is de Belgische federatie van de financiële sector. Ze hebben gepleit voor een betalingsuitstel van woonleningen om gezinnen het hoofd te bieden aan de grote maandelijkse uitgaven. Traditioneel is de maandelijkse aflossing aan je hypotheek de grootste uitgave maar steeds vaker zien we dat de energiefactuur op nummer 1 staat. Je kan een aanvraag indienen bij je bank of kredietverstrekker tussen 1 oktober 2022 en 31 maart 2023.

We gaan wat dieper in op deze maatregel. Wat is het juist en wat zijn de voorwaarden om een betalingsuitstel te krijgen?

Concreet betekent het dat, wanneer je een betalingsuitstel krijgt, voor een periode van 12 maanden geen kapitaal aflost van je maandelijkse hypotheek. Wel betaal je nog interesten. Zo wordt de duurtijd van je krediet met 12 maanden verlengd. Uitstel is immers geen afstel.

Om een betalingsuitstel aan te vragen moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het gaat om je hoofdverblijfplaats in België, dus je eigen woning;
  • je persoonlijk vermogen op je zicht- en spaarrekeningen en eventueel beleggingsrekeningen is minder dan 10.000 EUR op het moment van de aanvraag. Er wordt geen rekening gehouden met pensioenspaarrekeningen;
  • je hebt geen betalingsachterstand op je hypotheek of andere kredietovereenkomsten;
  • en je hebt met je energieleverancier een afbetalingsplan kunnen bedingen of hiervoor een aanvraag ingediend.
De bank of kredietgever kan om bewijsstukken vragen om te checken of je aan al deze voorwaarden voldoet. Wacht ook zeker niet te lang met je aanvraag in te dienen. Er kan namelijk wat verwerkingstijd zitten tussen de aanvraag en de start van je uitstel. Je aanvraag zal geen dossierkosten met zich meebrengen.

Als kredietmakelaar staan we klaar om je te helpen met vragen rond deze maatregel.

Wil je meer weten over het betalingsuitstel?

Onze kredietexperten luisteren graag naar je verhaal en helpen je steeds verder met vragen over de nieuwe maatregel.

Deel dit artikel

Deze blogs interesseren u misschien ook

Vraag hier uw
persoonlijke lening aan

Met meer dan honderd succesverhalen bent u 100% zeker van de beste deal met de snelste service. Wij zijn er klaar voor! U ook?