Hoger bod uitbrengen na openbare verkoop van een woning

Na een openbare verkoop kunt u toch nog een hoger bod uitbrengen. Kredietunie vertelt u hoe u daarbij te werk gaat.

Een openbare verkoop wordt meestal afgehandeld in één zitdag. De laatste bieder van die dag krijgt dan normaal het onroerend goed toegewezen door de notaris, onder de opschortende voorwaarde dat er geen hoger bod is uitgebracht. Toch heeft u ook na de openbare verkoop van heel wat onroerende goederen het recht om een hoger bod te uit te brengen. Als u zo beslist om meer te bieden zijn er twee mogelijkheden:

U brengt een hoger bod uit

Wanneer?

Als u na de openbare verkoop een hoger bod wilt doen, dan moet dat gebeuren binnen de 15 dagen na de toewijzing. Die 15 dagen zijn inclusief zon- en feestdagen. Die termijn wordt verlengd tot de volgende werkdag als de vijftiende dag valt op een zaterdag, zondag of feestdag. Vermijd laattijdigheid door niet te wachten tot de laatste dag om een bod te doen.

Hoeveel?

Uw bod moet niet hoger zijn dan € 6200 meer dan de hoofdprijs van de toewijzing, maar het mag ook niet lager zijn dan 10% ervan. Het bedrag moet bovendien ook meer bedragen dan € 250.

Voorbeeld: Als de hoofdprijs van de toewijzing €170 000 bedraagt, dan moet u €176 200 bieden.

Hoe?

Als u een hoger bod wilt doen, moet u een gerechtsdeurwaarder onder de arm nemen. Die betekent uw bod aan de notaris en informeert de hoogste bieder van de eerste zitdag. Hierbij kan u de deurwaarder een bankcheque overhandigen met het bedrag van uw hoger bod. De betekeningskosten zullen ongeveer € 350 bedragen.

U biedt maar u koopt niet

Er kan opnieuw geboden worden op de tweede zitdag. Men vertrekt dan van het laatste bod van de vorige zitdag, vermeerderd met het bedrag van uw hoger bod. Als u op de tweede zitdag uiteindelijk toch niet koopt, krijgt u het bedrag van uw hoger bod terug. Doorgaans betaalt de notaris ook uw gerechtsdeurwaarderskosten terug.

 Meer weten?

Wilt u meer informatie over een hoger bod uitbrengen na een openbare verkoop? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Deze blogs interesseren u misschien ook

Vraag hier uw
persoonlijke lening aan

Met meer dan honderd succesverhalen bent u 100% zeker van de beste deal met de snelste service. Wij zijn er klaar voor! U ook?