Lenen op latere leeftijd? Waarom niet?

In de huidige maatschappij kopen mensen op nog oudere leeftijd vastgoed. De zogenaamde babyboomers maken gebruik van de lage rente om een investeringsgoed aan te kopen, een tweede verblijf of een modern appartement in de stad in plaats van de gezinswoning. Een verrassend fenomeen als je bedenkt dat een veelgebruikt advies was dat je best alles afbetaald had tegen dat je pensioengerechtigd was, aangezien je pensioen vaak lager ligt dan je inkomen. Maar wat is nu de maximum leeftijd waarop je kunt lenen?

Die is er niet! Er is nergens een wet waarin bepaald wordt tot wanneer iemand kan lenen. Natuurlijk zullen banken en kredietverstrekkers hier rekening mee houden in hun acceptatiepolitiek. Iemand van 35 jaar zal meer kans hebben om zijn afbetalingen te doen tot zijn 60ste dan iemand van 65 bv. Dit wordt ook wel het ‘biologisch risico’ genoemd. Dit betekent dus niet dat lenen op latere leeftijd uitgesloten is, in tegendeel! Belangrijk is dat de klant op de hoogte wordt gesteld van het feit dat dit hogere rentevoeten met zich mee kan brengen. Ditzelfde geld voor de schuldsaldo verzekering.

Verschillende banken hanteren hun eigen politiek inzake maximum ontleningsleeftijd. Bijvoorbeeld bij ING is 85 jaar bij aflossing de grens, bij Argenta is dat 77 jaar en Crelan 75 jaar. Er zijn ook banken waar ze dit risico evalueren binnen de redelijke levensverwachting, namelijk BNP Paribas Fortis en KBC.

Wij werken samen met een maatschappij die 95 jaar(!) hanteert als eindleeftijd, dus iemand die 70 jaar is kan bij wijze van spreken nog gerust een lening op 25 nemen. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over lenen op latere leeftijd? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Deze blogs interesseren u misschien ook

Vraag hier uw
persoonlijke lening aan

Met meer dan honderd succesverhalen bent u 100% zeker van de beste deal met de snelste service. Wij zijn er klaar voor! U ook?