Lenen voor een woning? Hou rekening met 3 veranderingen

Sinds 1 januari is het Vlaamse gewest bevoegd voor de woonbonus. Wat betekent dat voor mensen die willen lenen voor hun woning?

Wie leent bij een kredietmakelaar of bank om een eigen huis te kopen of (ver)bouwen, krijgt een belastingvermindering. Dat is het principe van de woonbonus. Sinds begin dit jaar zijn er 3 veranderingen in de reglementering over de woonbonus.

Het bedrag waarop de bonus geldt, verlaagt

Het basisbedrag waarop u een belastingvermindering krijgt, daalt van 2.280 euro naar 1.520 euro. Het fiscaal voordeel op uw lening zal dus kleiner zijn dan vroeger. Dat basisbedrag wordt wel met dezelfde bedragen als vroeger verhoogd. Concreet: plus 750 euro indien u gedurende de eerste 10 jaren van de lening geen bijkomende woning koopt, bouwt of verhuurt en plus 80 euro indien u 3 of meer kinderen ten laste hebt op 1 januari na het jaar waarin u de lening afsloot.

Nieuw belastingtarief

Het Vlaamse gewest past een nieuw verminderingspercentage toe op dat basisbedrag. Ging u een lening aan vóór 1 januari 2015, dan wordt de belasting berekend tegen het tarief van uw hoogste belastingschijf. Dat varieert van 30 tot 50%. Sinds 1 januari is er een vast tarief, namelijk 40%. U bespaart nog maximaal 912 euro per jaar op belastingen voor leningen.

Geen indexering

Het bovenstaande basisbedrag wordt niet langer geïndexeerd. Uw fiscale bonus wordt dus niet jaarlijks verhoogd met de inflatie.

Slimmer lenen voor uw woning

Deze veranderingen zijn allesbehalve positief voor wie wil lenen voor een woning. Daarom is het belangrijk een goede kredietmakelaar te kiezen.

Meer weten?

Wilt u meer advies over een lening voor uw woning? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Deze blogs interesseren u misschien ook

kredietunie-blog-btw

Verlaagd btw-tarief

Bij de bekrachtiging van het regeerakkoord (30/09/2020) werd in het kader van een socialerwoningbeleid een wijziging van Btw-tarief voor het afbreken en heropbouwen van panden

Lees verder »