Lenen voor een woning? Hou rekening met 3 veranderingen

Hypothecaire lening

Sinds 1 januari is het Vlaamse gewest bevoegd voor de woonbonus. Wat betekent dat voor mensen die willen lenen voor hun woning?

Wie leent bij een kredietmakelaar of bank om een eigen huis te kopen of (ver)bouwen, krijgt een belastingvermindering. Dat is het principe van de woonbonus. Sinds begin dit jaar zijn er 3 veranderingen in de reglementering over de woonbonus.

Het bedrag waarop de bonus geldt, verlaagt

Het basisbedrag waarop u een belastingvermindering krijgt, daalt van 2.280 euro naar 1.520 euro. Het fiscaal voordeel op uw lening zal dus kleiner zijn dan vroeger. Dat basisbedrag wordt wel met dezelfde bedragen als vroeger verhoogd. Concreet: plus 750 euro indien u gedurende de eerste 10 jaren van de lening geen bijkomende woning koopt, bouwt of verhuurt en plus 80 euro indien u 3 of meer kinderen ten laste hebt op 1 januari na het jaar waarin u de lening afsloot.

Nieuw belastingtarief

Het Vlaamse gewest past een nieuw verminderingspercentage toe op dat basisbedrag. Ging u een lening aan vóór 1 januari 2015, dan wordt de belasting berekend tegen het tarief van uw hoogste belastingschijf. Dat varieert van 30 tot 50%. Sinds 1 januari is er een vast tarief, namelijk 40%. U bespaart nog maximaal 912 euro per jaar op belastingen voor leningen.

Geen indexering

Het bovenstaande basisbedrag wordt niet langer geïndexeerd. Uw fiscale bonus wordt dus niet jaarlijks verhoogd met de inflatie.

Slimmer lenen voor uw woning

Deze veranderingen zijn allesbehalve positief voor wie wil lenen voor een woning. Daarom is het belangrijk een goede kredietmakelaar te kiezen. Via de tool op onze homepagina kunt u gemakkelijk de rente op de lening voor uw woning berekenen. Zo komt u nooit bedrogen uit.

Leer slim lenen voor uw woning. Contacteer ons!

X
Wij zijn momenteel gesloten
Geef hier uw telefoonnr of e-mailadres door en we contacteren u zo spoedig mogelijk.
Currently closed

Nog vragen?

Bel ons op 089 35 65 21

of contacteer ons via mail

Nieuw! via beveiligde videochat! 

Bereken uw lening

Ontdek hier welk bedrag u maandelijks dient af te lossen per type lening

Bereken nu online