Vlaamse woonbonus ook voor tweede woning

Vlaanderen wijzigt de woonbonus voor leningen afgesloten vanaf 2016. Per ingang van 1 januari geldt de woonbonus ook voor wie leent voor een gezinswoning en al een andere woning bezit. Voor die groep zal het belastingvoordeel wel lager zijn.

Wat verandert er precies?

Sinds 1 januari 2015 geldt dat wie leent om een eigen huis te kopen of te (ver)bouwen een belastingvermindering krijgt. Tot nu toe was dat voordeel voorbehouden voor wie nog geen woning heeft. Vanaf 1 januari 2016 wordt die voorwaarde geschrapt. Anders gezegd: ook wie voor een tweede woning wil lenen, krijgt een woonbonus.

De reikwijdte van de woonbonus wordt dus verruimd tot elke eigen woning, of het nu een eerste, tweede of derde woning betreft. De enige voorwaarde is dat de kredietnemer bij de betaling van de leningsuitgaven de woning ook effectief bewoont.  

Belastingvoordeel iets lager

In 2015 krijgt wie leent voor een tweede gezinswoning geen woonbonus, maar wel een dubbele belastingvermindering voor langetermijnsparen. Die beide voordelen worden afgeschaft voor leningen afgesloten vanaf 2016. 

Wat verandert niet?

De grensbedragen: De woonbonus zal nog steeds maximaal €2.360 bedragen met €1.520 als basisbedrag. Ook de verhoging van €760 (een verhoging op het basisbedrag voor de eerste 10 jaar indien het de enige woning blijft) blijft, net zoals de €80 bijkomende verhoging vanaf 3 kinderen ten laste.

De belastingvermindering: De belastingvermindering blijft hangen op 40%.

Meer weten?

Maak gerust een afspraak met Kredietunie. Onze expert geeft u graag persoonlijk advies.

Bron: De Tijd / Netto

X
Wij zijn momenteel gesloten
Geef hier uw telefoonnr of e-mailadres door en we contacteren u zo spoedig mogelijk.
Currently closed

Nog vragen?

Bel ons op 089 35 65 21

of contacteer ons via mail

Nieuw! via beveiligde videochat! 

Bereken uw lening

Ontdek hier welk bedrag u maandelijks dient af te lossen per type lening

Bereken nu online