Verlaagd btw-tarief

Bij de bekrachtiging van het regeerakkoord (30/09/2020) werd in het kader van een socialer woningbeleid een wijziging van btw-tarief voor het afbreken en heropbouwen van panden voorgesteld: van 21 naar 6% over heel België. Een initiatief om personen met beperkte eigen middelen tot de mogelijkheid te geven om een woning te bouwen.

Bij de bekrachtiging van het regeerakkoord (30/09/2020) werd in het kader van een socialerwoningbeleid een wijziging van Btw-tarief voor het afbreken en heropbouwen van panden voorgesteld: van 21 naar 6% over heel België. Een initiatief om personen met beperkte eigen middelen tot de mogelijkheid te geven om een woning te bouwen.
Koopt u een woning die u volledig wil afbreken om vervolgens herop te bouwen? Dan kunt u genieten van een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. Dat was al mogelijk in 32 centrumsteden, maar sinds 1 januari 2021 kunt u overal van de maatregel genieten. De voorwaarden voor de steden die niet behoren tot de 32 centrumsteden zijn wel wat verfijnd. Voor de percelen die gelegen zijn in een van de 32 centrumsteden.

Het gunstig tarief geldt ook eigenaars die later ‘instappen’ in een project (denk maar aan co-housingprojecten of eigenaars die aankopen via een bouwpromotor). Het nieuwe regime is een tijdelijke regeling die van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022 loopt.

Aan het verlaagde btw-tarief hangen wel enkele voorwaarden. We overlopen de checklist even met u:
Er moet sprake zijn van de afbraak van een gebouw en de heropbouw van een woning.
Het gesloopte gebouw moet dus niet perse “een woning” geweest zijn.
Het afbreken en heropbouwen moet gebeuren door dezelfde persoon. Dat kan een particulier zijn, maar ook een bouwpromotor.
De sloop moet omvangrijk zijn en op het volledige gebouw slaan.
De heropgebouwde woning moet zich op hetzelfde kadastraal perceel bevinden als het gesloopte gebouw.
Je moet je domicilie vestigen in de heropgebouwde woning. Het moet dan gaan om je enige woning die hoofdzakelijk als hoofdverblijfplaats wordt aangewend. Je moet voor minimum vijf jaar aan deze voorwaarde voldoen, anders zal je een deel van het genoten voordeel moeten terugbetalen.
De totale bewoonbare oppervlakte van de heropgebouwde woning mag niet groter zijn dan 200 vierkante meter (ook als het om een appartement gaat).
Weet dat wij ook het verlaagde btw-tarief mee kunnen financieren (m.u.v. registratie-en notariskosten). Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen hieromtrent want zeg nu zelf, wie leest niet graag dat ze 15% minder moeten betalen?

Bron: Fednot (20/01/2021). Wanneer geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw?. Geraadpleegd van http://notaris.be

Meer weten?

Wilt u meer weten over het btw-tarief? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Deze blogs interesseren u misschien ook

Vraag hier uw
persoonlijke lening aan

Met meer dan honderd succesverhalen bent u 100% zeker van de beste deal met de snelste service. Wij zijn er klaar voor! U ook?