Verplichte schatting vanaf 2022: Wat betekent dit voor mijn kredietaanvraag?

Alle media in ons land hadden het vorige week als hot item in hun nieuws: vanaf 1 januari 2022 zullen banken altijd een onafhankelijke schatting moeten laten uitvoeren op een woning voor een kredietdossier. De banken zullen zich dan baseren op de geschatte waarde van het pand als basis voor het bedrag dat je kan lenen in plaats van de aankoopprijs zoals tot nu altijd het geval was. Maar gaat deze maatregel een impact hebben op je kredietaanvraag?

Het lijkt wel alsof er zich om de twee jaar een grote verandering voordoet in de kredietsector. Begin 2020 legde de Nationale Bank nog restricties op voor het maximum dat je kon lenen bij een aankoop vast tot maximum 100% van de aankoopprijs. Ja, die maatregel hakte in de moraal van (jonge) kopers die hierdoor wat langer moesten sparen, geld lenen van vrienden of familie of hun aankoop moesten uitstellen.

Als onafhankelijk kredietmakelaar konden wij alsnog velen hiermee helpen.

Nu is het de Europese Bankenauthoritieit, of EBA, die deze kersverse richtlijn uitdraagt als bescherming voor de banken. Met de stijgende woningprijzen wilt de EBA vermijden dat er teveel wordt geleend voor een woning waarvan de eigenlijke waarde niet gelijk is aan de vraagprijs. Dit kan een gunstig effect hebben voor de kopers want de verkopende partij zal hier zeker rekening mee moeten houden en dat zal de vastgoedprijzen in toom houden. Hiermee vermindert ook het risico van de bank. Aangezien dit een vrij nieuwe manier van werken is voor de banken zal een overgangsperiode onvermijdelijk zijn.

In onze werkwijze doen wij reeds beroep op erkende aangestelde schatters voor de waardebepaling. Dus we zijn deze manier van werken al jaren gewend. Hierdoor kunnen wij u garanderen dat uw kredietaanvraag geen vertraging zal oplopen wanneer het bij ons in behandeling is.

Meer weten?

Heeft u vragen over de procedure van zo’n schatting? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Deze blogs interesseren u misschien ook

Vraag hier uw
persoonlijke lening aan

Met meer dan honderd succesverhalen bent u 100% zeker van de beste deal met de snelste service. Wij zijn er klaar voor! U ook?