Voorschot bij de aankoop van uw woning: 3 tips

Wie op het punt staat een huis of appartement te kopen, krijgt samen met het aankoopcontract vaak de vraag een voorschot te betalen. Meestal gaat het dan om 10% van het totale bedrag. Maar mag de verkoper u daartoe verplichten? En waar houdt u best rekening mee?

Niemand kan u een voorschot verplichten…

In de wet staat nergens dat u bij de aankoop van een woning verplicht bent een voorschot te betalen. Vraagt de verkoper u toch naar een voorschot, dan kunt u daar tenminste over onderhandelen

…en al helemaal geen bedrag

Indien u toch overeenkomt een voorschot te betalen, dan bent u niet verplicht in te stemmen met het gangbare bedrag van 10%. Want ook over een bepaald bedrag bij een voorschot is niets bij wet vastgesteld. Er is enkel de wet Breyne (een woningbouwwet uit 1971) die stelt dat een voorschot maximum 5% van de totale aankoopprijs mag bedragen. 

Passeer langs de notaris

Betaalt u een voorschot, doe dat dan niet rechtstreeks aan de verkoper zelf. Immers, indien de verkoop toch niet doorgaat en de verkoper stelt dat hij/zij uw betaalde voorschot heeft ‘opgedaan’, dan bestaat de kans dat u uw geld niet terugkrijgt.

Kredietunie raadt ten sterkste aan dat u het voorschot langs de notaris of makelaar laat passeren. De notaris of makelaar blokkeert het bedrag tot het moment dat de authentieke akte wordt ondertekend.

Meer weten?

Wilt u meer advies bij het kopen van een woning? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Deze blogs interesseren u misschien ook

Vraag hier uw
persoonlijke lening aan

Met meer dan honderd succesverhalen bent u 100% zeker van de beste deal met de snelste service. Wij zijn er klaar voor! U ook?