Voorschot bij de aankoop van uw woning: 3 tips

Wie op het punt staat een huis of appartement te kopen, krijgt samen met het aankoopcontract vaak de vraag een voorschot te betalen. Meestal gaat het dan om 10% van het totale bedrag. Maar mag de verkoper u daartoe verplichten? En waar houdt u best rekening mee?

Niemand kan u een voorschot verplichten…

In de wet staat nergens dat u bij de aankoop van een woning verplicht bent een voorschot te betalen. Vraagt de verkoper u toch naar een voorschot, dan kunt u daar tenminste over onderhandelen

…en al helemaal geen bedrag

Indien u toch overeenkomt een voorschot te betalen, dan bent u niet verplicht in te stemmen met het gangbare bedrag van 10%. Want ook over een bepaald bedrag bij een voorschot is niets bij wet vastgesteld. Er is enkel de wet Breyne (een woningbouwwet uit 1971) die stelt dat een voorschot maximum 5% van de totale aankoopprijs mag bedragen. 

Passeer langs de notaris

Betaalt u een voorschot, doe dat dan niet rechtstreeks aan de verkoper zelf. Immers, indien de verkoop toch niet doorgaat en de verkoper stelt dat hij/zij uw betaalde voorschot heeft ‘opgedaan’, dan bestaat de kans dat u uw geld niet terugkrijgt.

Kredietunie raadt ten sterkste aan dat u het voorschot langs de notaris of makelaar laat passeren. De notaris of makelaar blokkeert het bedrag tot het moment dat de authentieke akte wordt ondertekend.

Meer weten?

Wilt u meer advies bij het kopen van een woning? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Deze blogs interesseren u misschien ook