Wat met de hypotheek bij scheiding?

Echtscheidingen komen de laatste jaren steeds meer en meer voor. Ook de covid-situatie heeft een stijging veroorzaakt in het aantal koppels die een punt zetten achter hun huwelijk. Hoe zit het dan, wanneer iemand midden in een echtscheiding verwikkeld zit, voor de aanvraag van zijn of haar hypotheek?

De regel hieromtrent is vrij duidelijk. Zolang de scheiding niet door de rechtbank is uitgesproken blijft het huwelijksstelsel van kracht. Met andere woorden moet men wettelijk gescheiden zijn van elkaar vooraleer elke persoon alleen en wettelijk een hypotheek kan aanvragen.
Door de gevoeligheid van zulke situaties moeten wij bij kredietinstellingen hieromtrent ook de nodige bewijsstukken van moeten kunnen voorleggen. In de meeste gevallen hebben we het over de overeenkomst ‘Echtscheiding door Onderlinge Toestemming’ – ook wel EOT genoemd. Het kan voorvallen dat de toestemming van de andere partner gevraagd word of dat deze toch dient mee te tekenen ter kennisname.
En wat met de huidige gezinswoning? Er kan voor gekozen worden om deze te verkopen. Belangrijk is dat er een schatter aan te pas komt die de waarde van de woonst vaststelt. Afhankelijk van het huwelijkstelsel en de persoonlijke inbreng wordt deze waarde bepaald. Ook bij de eventuele uitkoop van een ex-partner is het aangewezen dat een schatter de waarde van de woonst bepaald om zo de uitkoopwaarde te berekenen. Dat saldo zal dan van de lening worden afgetrokken.
Een laatst voorkomend geval is om de woning in onverdeeldheid te houden. Dit betekent dat de woning niet verkocht zal worden omdat dit een voordeligere beslissing is op dat moment; omdat een van de partners werkloos is of het ontzien van de kinderen bv. Het is aan te raden dat dit in onderling overleg gebeurt door middel van goede afspraken.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over een hypotheek en scheiden? Aarzel niet om contact op te nemen met onze experts.

Deel dit artikel

Deze blogs interesseren u misschien ook

Vraag hier uw
persoonlijke lening aan

Met meer dan honderd succesverhalen bent u 100% zeker van de beste deal met de snelste service. Wij zijn er klaar voor! U ook?