1/11/2024

Op huizenjacht in 2025? De nieuwe regels op een rij!

De Vlaamse en Waalse regeringen brengen grote wijzigingen aan voor mensen die een eigen woning willen kopen. Dit kan een groot verschil maken voor jouw portemonnee en kansen op de woningmarkt. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die vanaf 2025 ingaan.

Lagere registratierechten in Vlaanderen en Wallonië

Vanaf 1 januari 2025 worden de registratierechten voor de aankoop van je enige en eigen woning in Vlaanderen verlaagd van 3% naar 2%. Dit betekent een flinke besparing voor huizenkopers. Stel je koopt een woning van 350.000 euro, dan betaal je nu nog 10.500 euro aan registratierechten. Vanaf 2025 wordt dat nog maar 7.000 euro. Deze maatregel maakt het kopen van een eerste woning een stuk betaalbaarder.

De verlaging is echter alleen van toepassing als de woning je enige en eigen woning is, wat betekent dat je er moet gaan wonen en er je domicilie moet vestigen.

Ook in Wallonië worden de registratierechten verlaagd voor wie zijn enige en eigen woning koopt. Vanaf 2025 daalt het tarief van 12,5% naar 3%. Dit betekent dat je voor een woning van 300.000 euro in plaats van 37.500 euro nog 9.000 euro aan registratierechten betaalt.

Om van dit verlaagde tarief te profiteren, moet je binnen drie jaar in de woning gaan wonen en je er minstens vijf jaar blijven domiciliëren. Doe je dit niet, dan moet je het belastingvoordeel terugbetalen.

Nieuwe Woonwaarborg voor jonge kopers

De Vlaamse regering wil ook de Vlaamse Woonwaarborg introduceren, een regeling die jonge kopers helpt om sneller een hypotheeklening te krijgen. Banken vragen vaak een eigen inbreng van 20%, wat voor veel jonge mensen zonder familiehulp moeilijk haalbaar is. De woonwaarborg fungeert als een garantie, zodat kopers makkelijker aan de financieringsvoorwaarden kunnen voldoen. Dit initiatief is bedoeld om de drempel voor het kopen van een eerste woning te verlagen.

Versoepeling van de renovatieverplichtingen

Voor wie een oudere woning koopt, blijven renovatieverplichtingen van kracht, maar er is goed nieuws. De verplichte renovatienorm wordt voorlopig beperkt tot energielabel D. De plannen om deze norm in de toekomst strenger te maken, zijn voorlopig opgeschort. Ook de termijn voor het uitvoeren van renovatiewerkzaamheden is verruimd van vijf naar zes jaar. Dit geeft kopersmeer tijd om te voldoen aan de energienormen en hun woning energiezuiniger te maken.

Wat betekent dit concreet voor jou?

Deze wijzigingen kunnen een groot verschil maken voor je financiële planning wanneer je een woning wilt kopen. De lagere registratierechten zorgen voor directe besparingen, terwijl de woonwaarborg een oplossing biedt als je niet genoeg eigen middelen hebt om een lening te krijgen. De soepelere renovatieregels geven je de tijd om de nodige aanpassingen aan je nieuwe woning door te voeren zonder haast.

Conclusie

Als je van plan bent om in 2025 een huis te kopen, loont het om deze nieuwe regels ingedachten te houden. Ze maken het kopen van een eigen woning betaalbaarder en toegankelijker, vooral voor jonge kopers. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden, zodat je maximaal kunt profiteren van de veranderingen die op komst zijn. Wij helpen je graag verder met de financiering van je woonplannen in 2025.

Delen op:

Gerelateerde blog posts

Bekijk alle posts

Vragen? Onze financiële experts staan op elk moment voor je klaar.

Maak een vrijblijvende afspraak