Of je nu als alleenstaande je woning koopt of met je partner, beide heeft zijn voor- en nadelen als het over de aankoop gaat. Tenzij je als bachelor koopt, vraag je je best eens af onder welke 'vorm' jullie als (on)getrouwd paar aan dit nieuwe hoofdstuk beginnen. Wettelijk of feitelijk samenwonen, een huwelijkscontract, scheiding van goederen zijn voorbeelden van stelsels waar je, afhankelijk van jullie situatie, uit kan kiezen. Voor welke jullie ook kiezen, het zal een invloed hebben op de manier dat jullie aansprakelijkheid van de lening bekeken zal worden door de kredietgever of bank.Ook niet onbelangrijk: jij of je partner overlijdt, wat dan? Je hebt gelijk, geen leuke gedachte maar zeker de moeite om eens bij stil te staan. Bij een huwelijkscontract kan je bv. vastleggen dat de woning naar de langstlevende echtgenoot gaat. Dit krijgt dan voorrang op het klassieke erfrecht. Zijn jullie niet getrouwd dan kan je best naar een beding van aanwas vragen. Sowieso zal de notaris jullie ook mee begeleiden in deze zaken.
Dat de rentes niet meer zijn wat ze pakweg anderhalf jaar geleden waren is zoals een open deur intrappen. Sloot je vorig jaar een lening af op 20 jaar met een vaste rentevoet af dan zat je rond de 2% rente, nu is dat bijna 4%. Het ziet er ook niet naar uit dat we snel naar de tijd van de super-lage rente zullen terugkeren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je die droom maar in de schuif moet duwen.In een vorig artikel schreven we als hoe je als jongeren toch je droomwoning kon kopen zonder dat je alle leuke dingen in het leven moest opgeven. Heb je zelf al een bepaalde som kunnen sparen en kan je de aankoopkosten ermee betalen? Super, maar vrees niet als je niet (helemaal) aan die eis kan voldoen. Onze kredietexperts maken altijd een financieel plan op om jouw financiële situatie, nu en in de toekomst, in kaart te brengen en stellen je een voorstel op maat voor dat je helpt jouw droom waar te maken.
We kunnen stellen dat de normen voor nieuwbouwwoningen afgesteld zijn op de vergroening van het woningbestand. Natuurlijk betaal je als koper dan ook meer voor een duurzame BEN-woning dan voor pakweg een huis uit de jaren 70 dat er nog best oké uit ziet. Ga je voor optie twee, weet dan dat je in Vlaanderen vanaf 2023 verplicht bent om woningen met een energielabel E of F binnen de 5 jaar op te waarderen tot minstens een D. Deze renovatieverplichting zal naarmate de tijd vordert enkel strenger worden zodat onze (klein)kinderen tegen 2050 in een koolstof neutrale wereld zouden kunnen leven.De aankoop van een energievretend pand is misschien goedkoper in aankoop maar vergeet zeker de uit te voeren werken niet. De kosten spreiden in de tijd kan vaak een goed alternatief zijn maar in sommige gevallen is dit niet haalbaar.
Je goed informeren over deze mijlpaal blijft een goed idee. Al deze punten hebben, soms direct of indirect, impact op je lening. Om erover te waken dat je enkel de positieve gevolgen van je beslissing geniet komt je best eens een babbeltje slaan met onze kredietexperten. Het is namelijk onze missie om iedereen de beste voorwaarden te bieden als het over de lening gaat. En waarom zou je hier zelf naar gaan zoeken als wij ze je gratis kant en klaar voorleggen?
Delen op: