19/9/2023

Hoe werkt het uitkopen van je ex?

Als kredietmakelaar begrijpen we dat uit elkaar gaan een emotionele rollercoaster is. Een van de grootste kopzorgen is vaak wat je moet doen met jullie gezamenlijke huis. Vaak besluit een van jullie om de ander uit te kopen, maar hoe regel je dat eigenlijk? Hier zijn de vijf belangrijkste stappen om dit proces wat begrijpelijker te maken en je te helpen aan een frisse start.

Voor getrouwde koppels: de notaris bezoeken

Als jullie getrouwd zijn en samen beslissen om uit elkaar te gaan, is de eerste stap meestal een bezoek aan de notaris. Daar gaan jullie aan de slag met afspraken over de kinderen, jullie gezamenlijke bezittingen, en natuurlijk het huis. Deze afspraken worden vastgelegd in een soort blauwdruk van de scheiding, een 'regelingsakte'. Maar let op, dit betekent nog niet dat het huis van eigenaar verandert. Dat gebeurt pas nadat een rechter het echtscheidingsvonnis heeft uitgesproken. Dan wordt de scheiding officieel geregistreerd, en uiteindelijk volgt er een slotakte die de eigendomsoverdracht van het huis regelt.

Als jullie niet getrouwd zijn, kunnen jullie onderling afspraken maken over het uitkopen en vastleggen in een notariële akte. Maar het kan geen kwaad om toch even langs te gaan bij een notaris voor advies.

Samen de uitkoopsom bepalen

Nu de beslissing is genomen dat een van jullie het huis wil overnemen, moet je de uitkoopsom bepalen. Officieel heet dit een 'wederinkoop van opleg', 'verdeling', of 'afstand-overname'. Bij het berekenen van deze som moet je rekening houden met verschillende zaken.

Allereerst, de huidige waarde van het huis. Het gaat hier om wat het huis nu waard is, niet wat jullie ervoor hebben betaald. Daarnaast spelen persoonlijke inbrengen een rol. Als een van jullie bij de aankoop meer heeft ingelegd dan de ander, wordt dit vastgelegd bij de notaris. Dit wordt vaak een 'schulderkenning' genoemd, en het vertegenwoordigt het verschil in inleg. Vergeet ook niet het nog verschuldigde bedrag van jullie hypotheeklening mee te rekenen.

Herzie de hypotheekvoorwaarden

Als jullie samen een hypotheeklening hebben afgesloten, blijven jullie beiden verantwoordelijk voor de afbetaling, zelfs na de scheiding. Als je ex-partner het huis en de lening overneemt, moet je bij de bank vragen om je naam van de lening te halen. Zo ben je niet meer aansprakelijk als je ex de betalingen niet nakomt. Als je ex-partner een nieuwe lening afsluit om jou uit te kopen, wordt de lopende lening meestal samengevoegd met de nieuwe lening op naam van je ex.

Onthoud wel dat de bank niet automatisch akkoord gaat met deze wijzigingen. Ze zullen eerst kijken of je ex-partner financieel in staat is om de lening af te lossen. Als de bank akkoord gaat, wordt de wijziging doorgevoerd nadat de notariële akte is getekend (zie stap 5).

Pas de verzekeringen aan

Bij een hypotheek hoort vaak ook een schuldsaldoverzekering. Als de lening of de leningnemer verandert, is het belangrijk om de verzekering aan te passen. Degene die de lening overneemt, moet ervoor zorgen dat zijn of haar verzekering het volledige resterende bedrag dekt.

Als je ex-partner de volledige lening overneemt, kun je overwegen om je schuldsaldoverzekering stop te zetten of om te zetten naar een overlijdensverzekering. Als je al vooruit hebt betaald en er is een reserve, zijn er verschillende opties, afhankelijk van de verzekeraar en het contract.

Officiële Eigendomsoverdracht

Of jullie nu getrouwd zijn of niet, de definitieve overdracht van het huis gebeurt bij het tekenen van de notariële akte. Bij een scheiding wordt dit de slotakte genoemd, en voor ongetrouwde stellen staat dit bekend als een akte van afstand. Het is tijdens het tekenen van deze akte dat je de afgesproken uitkoopsom aan je ex-partner betaalt.

Conclusie

Het uitkopen van je ex bij een gezamenlijke woning kan een ingewikkeld proces lijken, maar met de juiste stappen en advies kan het behapbaar worden. Het is belangrijk om zowel de juridische als financiële aspecten zorgvuldig te overwegen om tot een eerlijke en haalbare regeling te komen. Wij wensen je een nieuwe start vol positieve mogelijkheden.

Delen op:

Gerelateerde blog posts

Bekijk alle posts

Vragen? Onze financiële experts staan op elk moment voor je klaar.

Maak een vrijblijvende afspraak