12/4/2021

Worden leningen duurder nu marktrente stijgt?

Waarom stijgt de langetermijnrente?

Dat is onder meer het gevolg van de betere groeivooruitzichten voor de (wereld)economie voor de tweede helft van het jaar. Dan zullen meer mensen gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en zou het normale leven weer zijn gang kunnen gaan.Ook speelt de vrees voor inflatie de rentestijging in de hand. 'Dat zien we vooral in de VS, waar de Amerikaanse president met extra stimuli de economie wil ondersteunen', zegt ING-econoom Steven Trypsteen.

Worden hypothecaire leningen nu duurder?

Banken baseren zich voor het bepalen van hun (vast) tarief voor woonkredieten op de langetermijnrente. Tot nu vertaalt de stijgende marktrente zich niet in duurdere woonkredieten, stelt BNP Paribas Fortis, de marktleider voor hypothecaire leningen. 'We houden de trend natuurlijk nauwlettend in de gaten. Onze tarieven voor woonkredieten worden alleen geïmpacteerd als de verhoging van de marktrente permanent blijkt te zijn. Het is nog niet duidelijk of het gaat om een tijdelijke of meer permanente stijging', zegt woordvoerster Hilde Junius.Ook bij sectorgenoten KBC en Belfius zijn de tarieven de voorbije weken niet gestegen.

Zal de langetermijnrente verder stijgen?

Dat beaamt KBC-econoom Johan Van Gompel. 'We zien de rente nog wel wat stijgen, maar beperkt. Het algemeen economisch klimaat zal - zeker vanaf de zomer - verbeteren, maar dat zal traag gaan. De inflatie in België zie ik wat bokkensprongen maken door de toenemende olieprijzen, maar dat effect verdwijnt na verloop van tijd.''De economie presteert nog altijd beneden haar potentieel, zodat de onderliggende inflatie niet te sterk zal aantrekken', zegt Van Gompel. Beide economen zien de Belgische tienjaarsrente in het vierde kwartaal licht negatief noteren (-0,10%).Verwacht wordt dat de centrale banken er ook alles aan zullen doen om de economie te steunen en de rente niet te sterk te laten oplopen.

Moet ik mij reppen om een woonkrediet af te sluiten?

Als de langetermijnrente verder toeneemt, is een zekere stijging van de tarieven voor hypothecaire leningen niet uitgesloten. 'Maar die zal niet beduidend zijn', aldus Van Gompel. Zelfs al worden woonkredieten enkele basispunten duurder, blijft lenen in dit lagerenteklimaat goedkoop.De marktrente is ook niet het enige element waar banken naar kijken om hun tarieven te bepalen. Ook het commercieel beleid van de bank speelt een rol.Op de vergelijkingssite Spaargids.be werd recent zelfs een nieuw laagterecord genoteerd voor een krediet op 20 jaar: 0,70 procent. Zulke ultralage tarieven zijn zeker niet de regel in de markt, en weggelegd voor wie een ijzersterk dossier kan voorleggen. Het is ook uitkijken naar de evolutie van de vastgoedprijzen. Die zijn vorig jaar ondanks de coronacrisis nog verder gestegen. Ook dit jaar verwachten experts niet meteen een afkoeling.Een toenemende werkloosheid en een stijgend aantal faillissementen kunnen wel druk op de woningprijzen zetten, waardoor het misschien beter kan zijn even de kat uit de boom te kijken. Aan de andere kant is er nog altijd veel interesse van investeerders in vastgoed, wat samen met de lage rente de markt ondersteunt. Verschueren S. (04/03/2021). Worden leningen duurder nu marktrente stijgt?, De Tijd. Geraadpleegd van http://tijd.be

Delen op:

Gerelateerde blog posts

Bekijk alle posts

Vragen? Onze financiële experts staan op elk moment voor je klaar.

Maak een vrijblijvende afspraak